16 december 2016 570 x bekeken

Wat is een leerpad? Na wat ge-google kom je op vele inzichten. Een paar voorbeelden:

  • Een leerpad is een opeenvolging van leerstappen om op een gestructureerde wijze kennis onder de knie te krijgen.
  • Een leerpad is een route die de leerling of cursist aflegt om zo een vaardigheid aan te leren of kennis op te doen.
  • Een leerpad is een online module waarin je kennis verwerft. Als je een leerpad hebt gedaan, ben je weer een stuk wijzer over een bepaald onderwerp.
  • In een leerpad voeg je verschillende soorten online content – bijvoorbeeld filmpjes, informatieteksten, opdrachten, links naar websites – op een eenvoudige manier samen tot een logisch en ‘leerzaam’ geheel voor klassikaal of individueel gebruik.
  • Een leerpad is een opeenvolging van leerstappen die de cursisten moeten zetten om zelfstandig (een deel van de) leerstof te verwerken. Daarbij zorg je voor een logische opbouw van de leerstof: je deelt de leerstof in in hoofdstukken en koppelt daar telkens opdrachten aan. In een leerpad zitten allerlei leerobjecten: informatieteksten, een pdf-document, een youtube-filmpje, een presentatie, een test, een externe website… Een leerpad kan een strikte volgorde hebben die is opgelegd door de lesgever, of kan aangepast worden door de cursist aan zijn eigen leerbehoeften.

In Learnlinq zien we een leerpad nog wat breder. Wat niet in de voorbeelden wordt genoemd (maar misschien wel wordt geïmpliceerd?) is de combinatie met face-to-face leervormen oftewel “Blended Learning”. Denk hierbij aan klassikale sessies of het collegiaal toetsen van een proeve van bekwaamheid.

Een blended leerpad voorbeeld uit de gezondheidszorg: Epiduraal en intrathecaal (poort): aanprikken spinaal poortsysteem, verwisselen naald. Een zogenaamde voorbehouden handeling. Ik ga hier even kort door de bocht en kort het af naar Infuus. Het doel van dit leerpad is om de kennis op te frissen met een klassikale theorie sessie onder begeleiding van een docent, een online theorie toets en als afsluiting de proeve van bekwaamheid getoetst door een collega:

infuus blended learning mobile

Weergave van het Infuus leerpad op een mobiele telefoon

Maar er is nog meer. In Learnlinq zit in het leerpad nog meer verwerkt zoals de ondersteunende logistiek. In het voorbeeld zie je dat ik mijzelf moet inschrijven voor de theorie. Meer daarover in een andere blog.

 

 

Tags :